Cu ce-am înlocuit Crăciunul

Acum ceva timp, scriam că trebuie să inventez un ceva de amploarea Crăciunului. Și după ce m-am jucat ce m-am jucat, am ajuns la concluzia că lumea și mintea noastră e un joc de Scrabble. Numai că în loc de litere, folosim cuvinte, elemente, culori, imagini, sunete. Îmi dădea cineva, odată, o definiție foarte matematică a creativității: capacitatea de a face conexiuni. Mi s-a părut un pic trist și lipsit de orice farmec pe care îl are imaginația. Eu m-am bazat mai mult pe fantezie când am inventat Sărbătoarea Zilei fără Timp:

De ce avem nevoie de o sărbătoare a Timpului?

Pentru că cine are timp are viață. Pentru că vrem viață, mai presus de orice altceva și timp ca să o trăim. Pentru că vrem să ne celebrăm trecutul și să ne întâmpinăm cum se cuvine viitorul. Pentru că fiecare popor se poate raporta la Timp în felul său. Și, nu în ultimul rând, pentru că știm că Timpul are și el nevoie de timp.

Ziua din afara timpului

Sărbătoarea Timpului nu poate avea loc decât într-o gaură de timp. Între 15 și 16 decembrie pare a fi o distanță de 24 de ore. De fapt, este de 48. La orele 24.00 ale zilei de 15 decembrie începe Ziua fără Timp. Sărbătoarea se încheie la la orele 00.00 ale zilei de 16 decembrie. În acest interval, toate ceasurile de pe planetă sunt oprite.

Tradiții și obiceiuri în Europa

La sate, la 12 noaptea, oamenii ies din case și formează o horă la care participă toți sătenii: în centru stau cei mai în vârstă, iar spre margini cei mai tineri. Cercurile se învârt atât în sens orar, cât și antiorar. Cercurile horei sugerează un echilibru universal: atât dorința oamenilor ca timpul să trecă în continuare, cât și încetinirea lui. Bătrânii spun că celui care va sta în casă și nu va sărbători această zi, timpul nu i se va mai arăta. Se mai spune că cine zărește un șoim în această zi, va trăi mult și va avea o viață plină de satisfacții. Se știe că șoimul este cea mai longevivă pasăre și poate atinge vârsta de 100 de ani.

În orașe, tradiția horei cercurilor nu s-a pierdut, dar i s-au adăugat elemente noi. La 00.00, pe marile bulevarde ale orașelor apar calegorice cu tematici temporale, închinate copiilor Timpului (personajele mitice ale poveștii): Secunda, Minutul, Ora, Ziua, Săptămâna, Luna, Anul, Deceniul, Secolul, Mileniul, precum și Șoimul, simbolul animalic al Timpului. Carele alegorice dau roată orașului până în zori. Și în orașe, superstiția că oamenii care nu sărbătoresc nu vor mai avea timp să trăiască este foarte puternică.

Tradiții și obiceiuri pe continentul american

Singurele elemente comune sunt dansul în cercuri concentrice și darurile. Aici, oamenii participă la târguri și carnavaluri unde atracția principală sunt jocurile contra cronometru. În Canada, anual, fiecare oraș își alege un personaj mitic și este decorat ca atare (Edmonton – Orașul Milenar, Quebec – Centenopolis, etc.)

Tradiții și obiceiuri pe continentul asiatic

În Asia, copiii sunt privilegiați în această zi. Se crede că oamenii vin pe lume cu toate răspunsurile vieții și că, odată cu trecerea timpului, ne ancorăm în probleme cotidiene și uităm de lucruri cu adevărat importante. Așa că adulții încearcă să învețe de la copiii lor cum să trăiască și cum să se bucure de viață. Au loc târguri de jucării și dulciuri care să-i bucure. O legendă spune că fiecare râset al unui copil prelungește timpul cu o oră.

Tradiții și obiceiuri în Africa

Bărbații familiei care au împlinit 20 de ani în ultimul an trebuie să-și aleagă un baobab și să înceapă construcția unei case în preajma lui. Baobabul este cel mai longeviv copac și simbolizează stabilitate. Femeile nemăritate din sat trebuie să vină să facă curat în preajma copacului, pentru a face loc noii locuințe. Dintre acestea, tânărul trebuie să-și aleagă o soție.

Mâncăruri

În Europa, oamenii mănâncă morun, pește care trăiește foarte mult. Pe continentul american, oamenii mănâncă carne de struț, asezonată cu un sos special, a cărui rețetă diferă de la o familie la alta. În Asia, se beau licori din plante perene, menite să întinerească. Africanii fac fierturi din frunze și fructe de rodie sălbatică. Elementul comun este desertul, o prăjitură în formă de cadran solar.

Cadouri

Oamenii își dăruiesc simboluri temporale, precum ceasuri de toate felurile și formele, clepsidre, dar și cadouri menite să întinerească. În America de Sud, încă de pe vremea incașilor și maiașilor, se dăruiau talismane de diferite forme și puteri: unele aduc secunde în plus, altele săptămâni de viață. Aceste cadouri au fost, de-a lungul timpului, răspândite în toată lumea. În Asia, femeile primesc plante decorative perene. În țările dezvoltate, doamnele primesc abonamente de o zi la centre de înfrumusețare și întinerire. În cele mai puțin dezvoltate, oamenii au grijă să-și păstreze tinerețea în moduri mai puțin costisitoare, cum ar fi loțiuni și alte tratamente.

Să avem timp pentru toate !

Advertisements

About Maria

Meu amor, meu amor, meu corpo em movimente minha voz a procura do seu proprio lamento.

Posted on June 1, 2010, in Grămada cere vârf and tagged . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: