Oameni din RATB

Mersul cu transportul în comun nu poate plictisi niciodată pe cineva care are un cât de cât simț al observației. Fie că te deplasezi cu metroul, cu autobuzul sau cu tramvaiul, întâlnești la tot pasul tipologii de oameni care au darul de a-și lăsa amprenta. De exemplu, Maria își începe călătoria zilnică în stația de metrou Lujerului. Și, uneori, acolo apare un domn cu o chitară. Domn care nu este un geniu în ale muzicii, nici chitara nu e prea acordată, știe doar 3 evergreen-uri pe care le repetă la nesfârșit, dar în momentul în care vede pasiunea întipărită adânc pe chipul lui…Maria știe că va avea o zi cel puțin ok. Omul ăla face ceva pentru sufletul lui și pentru sufletele tuturor celor care au ureche să-l asculte și ochi să-l vadă, nu pt cei 5 lei pe care îi primește de la un trecător mai binevoitor.

Într-o altă zi, în multicolorul 336, o bătrână vorbea la telefon cu fiul ei. Relevant este faptul că subiectul discuției era nora femeii a.k.a soția fiului! Și mai interesant era modul în care se vorbea despre ea. Se pare că bătrâna găsise în lada de la frigider/congelator mai multe sticle de bere goale și că acest comportament nu este normal pentru o femeie căsătorită. Femeia nici n-ar fi conceput că sticlele ar putea fi ale propriei progenituri. De remarcat aici, antica gelozie a mamei de bărbat pe femeia care i-a “furat băiatul”.

Într-o seară, Maria se întorcea acasă după o zi absolut îngrozitoare, în care făcuse curse între serviciul fulltime și facultate (un sport nerecomandat), avusese norocul nesperat de a da peste tot felul de oameni incompetenți care, dacă ar fi doar inapți și atât n-ar fi nicio problemă dar au avut neinspirația de a o pune și pe ea într-o lumină proastă. Din nou, acțiunea se petrece în această sursă fără sfârșit de tipologii de oameni…336. Un cetățean respectabil care băuse ceva cam mult, ceva cam devreme, a avut ghinionul de a suferi un mititel accident…de ordin fiziologic. Evident, cei care s-au sesizat primii au fost 2 bătrânei care, plictisiți de atâtea curse fără nicio țintă cu autobuzul, au început să comenteze situația neplacută. Spiritele se încingeau, vocile se ridicau dar momentul de maximă intensitate a fost când unul dintre bătrânei s-a ridicat în picioare, a împuns aerul cu un deget zbârcit și wanna-be amenințător și a strigat la ceilalți călători: “Vedeți dacă ați votat cu Iliescu în ’90?!”. No comment…asta e lumea în care trăim și ăștia suntem oamenii care suntem.

O altă categorie fascinantă de oameni care călătoresc cu RATB sunt cei care vorbesc la telefon foarte tare. De fiecare dată când suna telefonul unuia dintre ei, dacă vă uitați cu atenție, veți vedea o strălucire de moment fulgerându-i printre ochi și veți știi imediat ce gândește : “Asta e clipa mea de glorie!”. Restul oamenilor din această categorie trăiesc câteva secunde dureroase de gelozie pt că ei n-au avut norocul să le sune telefonul, apoi se resemnează și ascultă cu maxim interes conversația concetățeanului mai norocos. Odată, Maria se afla în vecinătatea unui astfel de specimen, reușind să acumuleze un bagaj mult prea mare de informații despre intimitatea respectivului. De exemplu, domnul cu pricina gătise cu o seară înainte “ciorbiță de perișoare și cârnăciori la grătar”. Bineințeles, se auzea și vocea din telefon, o voce foarte senzuală de mascul oedipian care chicotea pofticios. Discuția a evoluat și Maria a aflat că domnul de lângă ea se recuperează după o relație dureroasă și că vrea, o perioadă, să fie singur, să nu-și audă decât “inima și suflețelul” său, că el nu e panaramă să își schimbe dragostea de la o zi la alta.

Advertisements

About Maria

Meu amor, meu amor, meu corpo em movimente minha voz a procura do seu proprio lamento.

Posted on May 13, 2010, in Grămada cere vârf and tagged , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: